Natrijev hidrogen karbonat (INCI: Sodium Bicarbonate)
Soda bikarbona oz. natrijev hidrogenkarbonat (NaHCO3) - imenovana tudi jedilna soda.
Soda bikarbona je bila poznana in uporabljena že v zgodnji antiki za nevtralizacijo želodčne kisline, peko in naravno čiščenje, kot tudi za druge zdravilne namene. Stari Egipčani so sodo bikarbona pridobivali iz jezer v dolini Natron. Sodo bikarbono danes v glavnem pridobivajo iz kuhinjske soli, kjer klor zamenjajo za karbonat.
Soda bikarbona je rahlo alkalna, zato veže in nevtralizira vse kisline in jih spremeni v nevtralne soli in ogljikovo kislino. Soda bikarbona se dandanes uporablja pri peki - za mafine, preste, v kozmetični kemični industriji, pri proizvodnji naravnih čistil, v zdravilstvu pa predvsem pri acidozi - zakisanju telesa, zapeki, protinu - putiki, pekočih ter močno potečih se nogah, kot sredstvo za osebno higieno, eko škropivo...